Ontbrekende huisnummers in de Jordaan
De Jordaan staat nu bekend als de populairste buurt van Amsterdam, iedereen wil er wonen. Maar dit was vroeger wel anders...
In de zeventiende eeuw groeide Amsterdam hard, de stad kon haar groei niet bijbenen. De huizen van minderbedeelde bewoners trokken noodgedwongen naar een stuk land ten westen van de grachten, dat we nu kennen als de Jordaan. Daar ontstonden nieuwe, kleine woningen die vaak door meerdere families bewoond werden.
Door het hoge inwonersaantal en de slechte omstandigheden ontstonden er sloppen in de Jordaan: huizen die achter de panden van de straatkant waren gebouwd, en alleen via smalle gangen te bereiken waren. Deze woningen verkeerden vaak in slechte staat. Het zal je niet verbazen dat wonen in deze sloppen geen pretje was.
De uitspraak ‘driehoog-achter’ stamt uit deze periode. De verdiepingen in de Jordaan waren gesplitst: op elke verdieping leefde één gezin aan de voor-, en één gezin aan de achterkant.
Als je nu door de Jordaan loopt, kun je nog een aandenken aan deze periode tegenkomen. In sommige straten ontbreken huisnummers; de nummers zijn dus niet opeenvolgend. Hoe dat kan? De huisnummers liepen door de sloppen of stegen heen. Veel van deze sloppen of stegen zijn gesloten en niet meer in gebruik, waardoor de huisnummers verdwenen zijn. Met als resultaat: een gat van nummers tussen het ene huis en het volgende.
Heb jij de ontbrekende huisnummers in de Jordaan al gespot?
Tekst:
Mara Giamboi
7
June 2024
Beeld: