Herepoort in de tuin van het Rijks

No items found.

Als je goed kijkt in de tuin van het Rijksmuseum, zie je op de hoek van de Jan Luijkenstraat niet één, maar twee stadspoorten staan. Ze staan daar imposant, maar vreemd genoeg hebben ze weinig te maken met de geschiedenis van Amsterdam. Waarom staan ze dan in deze tuin?

De twee poorten vormen samen een historisch geheel en zijn als museumstukken in de tuin van het Rijksmuseum geplaatst. De voorkant is de oude Herepoort uit Groningen, die stamt uit de 11e eeuw. Toen de stadsmuren van Groningen in 1878 werden gesloopt, werd deze poort gered van de sloop en naar Amsterdam overgebracht. De naam Herepoort komt van de Heereweg, de hoofdweg die vroeger naar deze poort leidde en vaak door legers (heer) werd gebruikt.

De achterkant van het monument is de Bergpoort uit Deventer. Oorspronkelijk was dit ook een stadspoort, maar sinds 1885 staat deze in de tuin van het Rijksmuseum. Deze poort werd ontworpen door de beroemde Amsterdamse architect Hendrick de Keyser en is een zeldzaam voorbeeld van de Hollandse renaissance.

Geweldig dat dit is opgenomen in de tuin en dat je ze nu als ware museumstukken kunt bekijken! Voor ons een gelukje dat ze ver weg staan van de steden waar ze ooit een cruciale rol speelden...

Tekst:

Tom Jongbloed

17

September 2024

Beeld: 

Josephine Jongbloed

Ontdek meer met een Ommetje met Tom abonnement

Maandelijkse activiteiten in de stad
Tweewekelijkse wandelroutes van Tom
Wekelijkse verdiepende artikelen

Word nu ook abonnee voor € 7,- per maand.

Word abonnee