
Het straatnaambordje van Gebed Zonder End
Ken je de uitspraak ‘Een gebed zonder eind’? Je zegt dit over iets dat maar doorgaat, er komt geen einde aan. Waarom draagt een steegje in het Amsterdamse centrum deze naam?
In de middeleeuwen werden er maar liefst 21 kloosters gesticht op de Oudezijds Achterburgwal en De Nes: ongeveer één zesde van dit gebied bestond uit kloosters. Mensen grapten: “er komt geen einde aan het gebed hier!”, waarna de steeg tussen de Grimburgwal en de Kuiperssteeg werd omgedoopt tot Gebed Zonder End.
Tijdens de alteratie in 1578 werd de katholieke stadsregering van Amsterdam afgezet, Amsterdam werd een protestantse stad. De katholieke kloosters verdwenen of kregen een maatschappelijke functie, maar het steegje Gebed Zonder End bleef bestaan.
De meeste panden die grenzen aan de steeg zijn oude pakhuizen. Op de begane grond van deze pakhuizen, waarvan de achterkant uitmondt in de steeg, stonden voorheen de paardenstallen. Nu is een groot deel van de steeg ingenomen door het terras van het restaurant Kapitein Zeppos.
Het blijft een bijzonder steegje, Gebed Zonder End. Niet alleen door haar geschiedenis, maar ook door haar naam. En dat vinden meer mensen: het straatnaambordje van Gebed Zonder End is het meest gestolen bordje van Amsterdam. Om de boeven te slim af te zijn, is de straatnaam nu op de gevel geschilderd.
Tekst:
Mara Giamboi
3
May 2024
Beeld:
Heleen Pfrommer en Tom Jongbloed