Het laagste punt van de stad

No items found.

Wist je dat het laagste punt van de stad zich in het Vondelpark bevindt? Het Vondelpark ligt zo’n twee meter lager dan de omringende buurt.

Misschien heb je het wel eens gemerkt wanneer je het Vondelpark doorkruiste: bij betreden van het park met je dat je eerst een stukje daalt, om vervolgens weer een stukje te stijgen als je het park verlaat. Hoe kan dat?

Het Vondelpark is gebouwd op een voormalig veengebied met sponsachtige grond, wat ervoor heeft gezorgd dat het ingeslonken is. Na de aanleg van het park werd de omgeving opgehoogd met zand, zodat er woningen gebouwd konden worden. Het park werd hierdoor een verzamelplaats voor overtollig water uit de buurt.

Gelukkig kwam daar een oplossing voor. Bij de renovatie van het park in 1999 is er een afwateringssysteem geïnstalleerd om te voorkomen dat het park na elke regenbui onder water komt te staan. Niet alleen goed voor het park, maar ook voor de buurt: het systeem handhaaft ook het grondwaterpeil en voorkomt dat de palen van de omringende huizen droog komen te staan. 

In het Vondelpark bevindt zich ook het laagste punt van de stad: het Vondelparkpaviljoen. Het gebouw waar nu het Vondelparkpaviljoen in gevestigd is, kent een duistere geschiedenis: het Vondelparkpaviljoen was één van de grote panden in de stad die door de Duitse bezetters werden gebruikt.

Na de oorlog werd het gerestaureerd en was het eigendom van de gemeente. Nu kun je in het Vondelparkpaviljoen genieten van tentoonstellingen, ontmoetingen en andere evenementen. Het blijft een opvallend gebouw, door de charmante renaissancestijl en haar witte kleur. Net een soort mini kasteel, midden in de stad.

Tekst:

Mara Giamboi

26

September 2024

Beeld: 

Ontdek meer met een Ommetje met Tom abonnement

Maandelijkse activiteiten in de stad
Tweewekelijkse wandelroutes van Tom
Wekelijkse verdiepende artikelen

Word nu ook abonnee voor € 7,- per maand.

Word abonnee