De folly van Huize Frankendael
Wel eens van ‘folly’s’ gehoord? Deze kleine, fantasievolle bijgebouwen werden in de 19e eeuw aan landgoederen toegevoegd. In Park Frankendael kun je nog zo’n folly bewonderen.
In de 19e eeuw telde Nederland veel folly’s, het was het modeverschijnsel van die tijd.
Folly’s hadden geen belangrijke functie, maar waren er om mensen plezier te geven. In een folly werd gelachen, liet je je verbazen en inspireren.
In de tuin van Huize Frankendeal, in Park Frankendeal, staat nog steeds een folly uit 1835. Dit kleine gebouw moest eerst een nep klooster voorstellen, later werd het een ruïne. In de ruïne bevond zich een pop, gekleed als kluizenaar. De kluizenaar, die wel 1.70 meter lang was, droeg een monnikspij en had een hoofd dat door een raderwerk kon knikken. Op de doodskist ernaast stond de inscriptie: ‘Gedenk te sterven’. Achter de kluizenaar stond iemand die via een ijzeren constructie een van de poppen armen bewoog, wat voor schrikreacties van langslopende mensen zorgde.
De bijzondere folly is nog te bewonderen in Park Frankendael. En de kluizenaar? Die is verhuisd naar het Amsterdam Museum.
Tekst:
Mara Giamboi
12
November 2024
Beeld: