De methadonbus

No items found.


Begin jaren zeventig werd Amsterdam geplaagd door een snel om zich heen grijpende heroïne-epidemie wat voor veel problemen en overlast zorgde in de stad: diefstallen, overdoses, rondhangende verslaafden en spuiten op straat. 

Om het grote probleem in de stad aan te pakken, kwam de gemeente met een plan: de methadonbus. Al vanaf 1979 reed de Methadon bus door Amsterdam waar de verslaafden hun gratis shot methadon konden halen. Het opiaat methadon is minder verslavend dan heroïne en zorgt ervoor dat de honger naar heroïne afneemt zonder ontwenningsverschijnselen. Hiermee hoopten ze de verslaafden van heroïne af te halen.

De verslaafden hadden vaak geen geld om goed spul te kopen en ook geen mogelijkheid om het te testen. Daarnaast gebruikte ze vaak oude naalden en moesten vaak stiekem scoren. Stiekem omdat de blauwe lampen die overal werden geplaatst er voor zorgde dat ze op die plek hun aderen niet konden vinden.

De methadonbus had effect: de junk van toen is uit het straatbeeld verdwenen alsmede de blauwe lampen uit de portieken en de wc's.

Tekst:

Mara Giamboi

26

July 2024

Beeld: 

Ontdek meer van de stad via Ommetje op Substack

Tweewekelijkse nieuwsbrief
Toegang tot de kaart met wandelroutes
Maandelijkse activiteiten in de stad

Word nu ook abonnee voor € 5,- per maand.

Word abonnee