Mama Baranka
Je kent het Picassobeeld vast, maar wist je dat je in het Vondelpark ook andere kunstwerken kunt bewonderen? Een van deze bijzondere werken is Mama Baranka.
Het begon allemaal in 1864, toen een groep rijke Amsterdammers onder leiding van Piet van Eeghen het Vondelpark liet aanleggen. Zij zorgden zelf voor de gehele financiering, die door middel van crowdfunding gerealiseerd werd. De aanleggers van het Vondelpark waren grote liefhebbers van kunst, dit is vandaag de dag nog voelbaar.
Het beeld Mama Baranka, dat moeder aarde betekent, is in 1984 gemaakt door Nelson Samuel Carrilho. Onder het beeld staat de aangrijpende tekst: ‘Laat Amsterdam, eens bolwerk van verdraagzaamheid / de toorts van tolerantie verder dragen / omdat zijn huidskleur men niet kon verdragen / viel hier een mensenkind uit onverdraagzaamheid.’
De sculptuur werd naar aanleiding van de tragische dood van Kerwin Duinmeijer geplaatst, hij was slachtoffer van racisme en werd vermoord in de Damstraat. De dader was een 16-jarige skinhead.
Het is een erg bijzonder beeld. Niet alleen om de belangrijke betekenis, maar ook om wat het symboliseert: waakzaamheid, standvastigheid en eeuwigheid te midden van de elementen water (vijvers), vuur (zonnestralen) en aarde (gras) in het park. Het is een krachtig beeld, doordat Mama Baranka stevig met beide voeten in de aarde staat - wat haar verbindt met de natuur, of beter gezegd: moeder aarde. Het kunstwerk is een blijvende herinnering aan de noodzaak van tolerantie en verdraagzaamheid in de stad.
Tekst:
Mara Giamboi
18
October 2024
Beeld: